UPDATE APRIL 2024 RVM SYSTEMEN

Dear investors,

AFGESLOTEN POSITIES WINSTGEVEND, SOMMIGE LOPENDE POSITIES (NOG) NIET

De maand april was voor de AEX licht lager, met – 0,33 % voor de index. Er was dus sprake van consolidatie.

RVM Strategy deed – 2,27 % in april en RVM Retirement – 4,74 %. De systemen hadden dus een zwakkere maand dan de index. Hoe kwam dat?

DE MAAND APRIL

KORTE TERMIJN STRATEGIE

In de maand april is onze korte termijn strategie bij beide systemen positief geweest. RVM Strategy haalde met de gebruikelijke voorzichtige strategie + 0,67 % voor de maand. RVM Retirement haalde met de vergelijkbare korte termijn strategie + 0,68 %.

KOERSDOELPOSITIES

Er waren ook wat koersdoelposities aanwezig in portefeuille, op basis van onze kwantitatieve analyse. De berekende koersdoelen opwaarts werden in april niet bereikt, en deze lopende posities noteerden in april lager.

Het hangt hier ook af van het vergelijk. De posities zijn opgenomen voor verschillende onderliggende waardes en op verschillende momenten. Dus op zich kan een positie intrinsiek op winst staan, maar als dat ten opzichte van het ijkpunt eind maart niet zo is, dan wordt dat zichtbaar in de lopende resultaten.

De RVM systemen zijn koersdoelsystemen in de kern. Het algoritme dat gebruikt wordt berekent deze koersdoelen voor de onderliggende waardes waar positie in is. Daarbij blijft het algoritme natuurlijk steeds verder rekenen. Er komen steeds koersdoelen bij, opwaarts of neerwaarts.

Dat RVM Retirement minder was dan RVM Strategy in april, heeft vooral met de vaste waarden in portefeuille te maken die in april behoorlijk wat lager waren dan eind maart. Deze posities zijn bij RVM Strategy natuurlijk niet aanwezig.

Samenvattend zou je kunnen concluderen, dat we nog moeten afwachten of de koersdoelposities correct zullen blijken te zijn, of de koersdoelen behaald gaan worden en de hoofdtrends intact blijven.

DE VOORUITZICHTEN VOOR DE MAAND MEI EN VERDER IN 2024:

IS DE BEURS MOMENTEEL TE DUUR?

De maand mei is tot nog toe een stukje hoger, en je kunt op allerlei financiële websites lezen dat er ‘goeroes’ zijn die bijvoorbeeld aan de grote cashpositie van Berkshire Hathaway en daarmee Warren Buffett cum suis menen te kunnen aflezen dat de beurs niet meer goedkoop is. Of ook: Buffett heeft wat van zijn grote Apple positie verkocht. Geeft hij hiermee het signaal dat het voorbij is met Apple's werelddominantie, is het geen ‘wonderful business’ meer?

En natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke doemdenkers die crashes aan het voorspellen zijn. Ik heb de analogieën met 1929 al voorbij zien komen, waarbij achteraf bezien niet lang voor het hoogtepunt van de beurs in New York, aandelen nog steeds aangeprezen werden als the place to be om je vermogen te laten groeien.

Wat is bij ons bij de RVM systemen de gedachte hierover? Vanuit onze kwantitatieve analyses hebben we hier geen opinie over. De koersdoelen worden berekend en dat is het. De hitratio bij de koersdoelen kan niet feilloos zijn natuurlijk, maar is gemiddeld goed genoeg om erop te kunnen vertrouwen.

Of de beurzen te duur zijn als je fundamenteel kijkt, dus naar koerswinstverhoudingen en groeivooruitzichten, dan is het beeld zoals altijd nogal verschillend. Maar laten we de financiële sector als voorbeeld nemen. Die is in 2024 op de AEX heel belangrijk geweest voor het stijgen van de index. Zijn ING, ABN AMRO, AEGON, ASR en NN Groep duur? Als pars pro tot nemen we ING, met koerswinstverhouding 7,85 en dividendrendement 6,76%. Is dat een excessieve koerswinstverhouding? Objectief bezien niet. En dat enorm hoge dividend, wat vertelt ons dat? Dat het niet houdbaar zal blijken te zijn? Wie het weet mag het zeggen. Wie objectief naar deze cijfers kijkt, moet concluderen: hier is heel veel scepsis verwerkt in de huidige koers. Wie immers een stabiele winstgroei zou verwachten van ING, die zou daarvoor koerswinstverhouding 10 of nog hoger mogen verwachten.

Met andere woorden, ondanks de waardestijging is beursfonds ING Group geprijsd op de beurs alsof niemand gelooft dat het hier de komende jaren goed kan blijven gaan en dat we wellicht over een tijdje tegen koerswinstverhouding 4 aankijken, of een andere hele lage koerswinstverhouding. En er zijn meer sectoren waarvoor deze lage verwachtingen gelden.

Als we dit zo bezien dan is het maar zeer de vraag of de markt als geheel te duur is.

TECHNISCHE MAATSTAVEN

We hanteren bij de RVM systemen ook technische maatstaven om te zien of de markt wellicht te hoog staat, al handelen we daar niet op. We kijken dan bijvoorbeeld naar de week- en maandgrafiek van de AEX, het grotere plaatje dus. Ons technische oordeel is op basis daarvan: op dit moment koopwaardig op correctie. Dat ‘koopwaardig op correctie’ zou je ook een ‘houden’ advies kunnen noemen.

Ik zie specifiek voor de AEX nog geen belangrijke verkoopsignalen voor de langere termijn op dit moment, ook niet bij kwantitatieve systemen die gespecialiseerd zijn in het trachten aan te wijzen van toppen of bodems.

SUBSCRIBE TO OUR SYSTEMS; MANY HAVE GONE BEFORE YOU

If you are not yet a follower of RVM Strategy or RVM Retirement, you are welcome!

De meeste beleggers die ooit besloten hebben te gaan volgen, zijn nooit meer weg gegaan.

Sincerely,

Ruud van Megen

Carefree investing and a nice return?

Follow our professional systems and go for yield in four steps.

Choose a system